06-30217571 info@aanjou.nu

Vandaag is het Valentijnsdag, EEN dag van de liefde…
Misschien ‘doe jij eraan’, misschien ook niet.

Commercieel feestje

Ja, het is een commercieel feest dat door vele bedrijven wordt aangegrepen om goed te verkopen. Geef ze eens ongelijk, als er vraag is, toch? Ja, eigenlijk is het bedoeld om anoniem je interesse te laten blijken aan iemand die dat nog niet weet. En ja, het is misschien wel zo waardevol om het spontaner aan te pakken en juist níet op deze dag te wachten om je geliefde te laten weten dat je van hem/haar houdt.

Maar ach, wat mij betreft kan het geen kwaad om ook op 14 februari even dat teken van leven van liefde te geven. Ik breid het vaak uit naar man én kinderen. Zo ook vandaag. Mijn man is minder vatbaar voor dagen als deze en dat is prima. Ik kan oprecht zeggen dat ik dat niet erg vind.

Talen van liefde

Sinds een aantal jaren weet ik heel goed dat mijn taal van de liefde van zijn taal van de liefde verschilt. Waar ik te pas en te onpas mijn liefde verklaar in woorden (en eigenlijk alles verbaal en non-verbaal vrij duidelijk vertel… 😉), pakt hij dat anders aan. Hij laat zijn liefde zien in zorg en in het doen van dingen. Voorbeeldje: een keer liet ik mijn iPad vallen en moest het scherm worden vervangen. De val was in de vroege ochtend en ik ging werken. ‘Komt later wel’, dacht ik. Toen ik laat in de middag thuiskwam, had Erik hem al ter reparatie weggebracht. Ik had niets gevraagd, niet eens gehint. De dag erna ging ik weer werken en haalde hij de iPad weer op.

Lost in translation

Welke taal van liefde spreek jij? Ga eens bij jezelf na hoe jij je liefde laat blijken. Aan je partner en wellicht ook aan andere lieve mensen in je leven? Spreek je je liefde uit? Schrijf je het? Beide zijn het voorbeelden van het vertellen over je liefde met woorden. Wellicht ben je heel fysiek in het uiten van je liefde en knuffel je graag, haal je je partner aan, heb je veel behoefte aan fysieke intimiteit/seks? Misschien koop je graag dingen voor je partner – in de supermarkt of in de vorm van een cadeautje – om diegene een plezier te doen? Verras je je partner graag met bijvoorbeeld een speciaal moment? Of herken je je in mijn verhaal over mijn man en doe je graag iets voor de ander? In zorg of anderszins?

En dan: welke taal van liefde versta jij het best? Het is niet ongewoon dat je de taal die je zelf het makkelijkst spreekt ook het makkelijkst verstaat. En het is ook niet ongewoon dat jouw taal en de taal van je partner nu net niet dezelfde zijn… Als je erover nadenkt: welke taal spreekt je partner? En kun je die liefde ontvangen?

Elkaar tegemoet

Het kan zomaar zijn dat je voelt dat de manier waarop jij je liefde laat blijken amper aankomt, of lang niet altijd in goede aarde valt. En kan de manier waarop je partner liefde aan jou laat blijken je niet eens opvalt of misschien zelfs ergert af en toe… Helemaal niet vreemd. En tegelijk wil je het daar niet bij laten. Want waar jij graag gehoord wilt worden met jouw blijk van waardering, wil je partner dat ook graag. En misschien nog dringender: als je voor jezelf houdt waar jij behoefte aan hebt, kan je partner daar niet op inspelen. Zodat je elkaar tegemoet kunt komen.

Wanneer voel jij het?

Hoe zou het zijn als je dit eens zou voorleggen aan je partner? “Wanneer voel jij dat ik van je hou? Je waardeer?” “Wat zou ik kunnen doen of zeggen, zodat het ’t allerbest bij jou binnenkomt?” En als je dit nog lastig vindt: hoe zou het zijn om eens te experimenteren met verschillende talen? En hoe zou je je partner duidelijk kunnen maken wat voor jou werkt, wat jou raakt? Misschien eens wisselen met verschillende talen?

Valentijnsdag 2022

En zo werd ik toch echt verrast deze Valentijnsdag… Zoals ik al vertelde: Erik heeft niet zoveel met deze dag. Hij kan het echt wel waarderen dat ik mijn kaartje schrijf, hoor. Maar hij voelt zich meestal niet geroepen om juist op 14 februari uit te pakken.

Vorige week, 7 februari, had ik zo’n dag waarop het niet lekker liep. Een dipje. Het was voor mij al heel fijn dat hij niet alles in een vingerknip wilde oplossen. Maar de kers op de taart kwam in de avond: hij kwam ineens aan met een cadeautje, wat hij eigenlijk had gekocht voor Valentijnsdag, maar dit moment leek hem beter. Ik kreeg een bos bloemen, van plastic. Klinkt niet zo romantisch, maar dat was het wel. Het was namelijk een Lego-pakket en daar zijn wij hier thuis gek op. Zaterdagmiddag was het moment dat mijn dochter en ik het bosje bloemen hebben gebouwd. Nu staat het op een mooi plekje en zit er voor mij een warm gevoel aan. Valentijnsdag ’22 is meteen de beste ooit voor mij.

Ik ben benieuwd hoe jij over Valentijnsdag denkt. Hecht jij er waarde aan? En wat denk je ervan: ga je het gesprek en/of experiment aan? Op ontdekkingstocht langs verschillende talen?

 

Pin It on Pinterest